Versier elke dag met een lintje!

dinsdag 1 november 2011

18 tips om je supermarkt rekening omlaag te krijgen

1. Eet thuis
Buiten de deur eten kan behoorlijk in de kosten lopen. Terwijl je zowat elk gerecht dat je in een restaurant kunt eten thuis kunt maken voor een fractie van de kosten. Dek de tafel gezellig, zet een muziekje op, nodig vrienden uit en je hebt een gezellig avondje uit thuis. Wil je toch een hapje eten buiten de deur ga dan eens eten bij een eetcafé. Vaak hebben zij alleen een hoofdschotel en zo kom je niet in de verleiding om ook nog een voor- en/of nagerecht te nemen. Lekker en voordelig eten kun je bijvoorbeeld bij Resto Van Harte en Humphreys (en nu helemaal met de bonnen uit de Postcodeloterij agenda). Of ga eens op zoek naar acties zoals uiteten tijdens de restaurantweek of de fairtraderestaurantweek.

2. Maak een boodschappenlijstje
Maak een boodschappenlijstje en wijk daar niet vanaf. Supermarkten rekenen erop dat je ongemerkt toch een aantal impulsaankopen meeneemt. Zo geef je al snel meer uit dan je zou willen... Plan een weekmenu en probeer hierbij verschillende ingrediënten meerdere keren te gebruiken. Koop je bijv. een kilo winterwortels voor de hutspot en weet je al dat je daarvan overhoud, plan dan een dagje vis met wortelpartjes en gebakken aardappelen. Zo hoef je ook geen eten weg te gooien.

3. Shop met een volle maag
Als je een supermarkt binnen loopt met een lege maag dan kun je er bijna vanuit gaan dat je zult zwichten voor allerlei lekkere ongezonde dingen. Deze zijn heel verleidelijk en voor je het weet koop je teveel. Om de kosten van het shoppen laag te houden shop je dus het liefst met een volle maag.

4. Vermijd kant-en-klaar maaltijden

Het is o zo makkelijk. Een kant-en-klaar maaltijd in magnetron of oven en binnen 5 minuten zit je voor een dampend bordje… prut! Niet alleen te vet, te zout en te duur maar ook zo ongezellig! Koop i.p.v. die plastic prutjes eens de ingrediënten voor een fractie van de prijs en kook zelf. Muziekje op, wijntje erbij en kokkerellen maar.

5. Gebruik de helft
Maak je kruidenmixjes zelf of gebruik maar de helft van kant en klare mixen. Vaak zijn ze erg zout en de smaak overheerst alles. Wanneer je de helft gebruikt, kun je er makkelijk 2x van eten. Vind je de smaak uiteindelijk toch niet zo geslaagd dan gebruik je de volgende keer gewoon weer een heel zakje.

6. Shop zonder de kinderen
Vermoeide, hongerige kinderen kunnen de shopkosten aardig omhoog brengen. Om ze een beetje stil te houden ben je sneller geneigd toe te geven aan de verlangens van je lieve kindjes. Een zak snoep is dan snel gekocht.

7. Koop groot in
Grootverpakkingen kunnen qua prijs aardig schelen op losse producten. Let bijv. op de kiloprijs en kijk of een grootverpakking niet voordeliger is. Maar koop niet meer dan je nodig hebt of op kunt (koop niet bijv. 2 kg boerenkool omdat dit goedkoper is, met het gevolg dat je de hele week boerenkool zit te eten) en zorg dat je plek genoeg hebt in bijv. koelkast of vriezer.

8. Maak gebruik van klantenkaarten
Als je er geen probleem mee hebt dat supermarkten jouw gegevens voor klantenbinding en aankooponderzoek gebruiken neem dan een klantenkaart. Deze kaart geeft je korting op bepaalde producten, je kunt er bijv., zegels of punten mee sparen die je weer kunt omzetten in geld of goederen

9. Gebruik voordeelbonnen of doe mee aan geld terug acties

Voordeelbonnen van bijv. lekker in het leven kunnen je een aardig voordeeltje opleveren. Vooral bij de Dirk v/d Broek. Daar geldt nog korting op korting. Hou de reclamefolders bij en zie je bijv. 4 flessen Dreft voor 10 euro, lever dan je lihl-bon in en je ontvangt nog eens 5 euro! Gebruik de voordeelbonnen niet voor producten die je normaal ook niet koopt en tevreden bent met het huismerk, want dan betaal je ongemerkt toch weer teveel. Geld terug acties vind je op bepaalde merkproducten. Sites als gratis.punt.nl houden je op de hoogte van de nieuwste acties. Zo kun je gratis van alles proeven. Let wel op de voorwaarden, moet je bijv. een kassabon of actiesticker meesturen.

10. Koop eens aan de weg

Woon je landelijk of rij je weleens langs boerenbedrijven? Ga er eens kijken wat je per kilo kwijt bent aan bijv. aardappelen, appels of zelfs snijbloemen.

11. Zak eens door je knieën
Supermarkten delen hun schappen zo in dat de duurste producten op ooghoogte staan. De goedkopere items staan vaak een stuk lager. Ga dus eens door de knieën. Sommige huismerken worden in dezelfde fabriek gemaakt en hebben alleen een ander jasje maar smaken even goed.

12. Vermijd kop- en kassaankopen
Op de kop van de schappen en bij de kassa vind je vaak lekkere dingen die je nog net even over de streep kunnen trekken om tot een impulsaankoop over te gaan.

13. Vergelijk prijzen
Je kunt thuis een prijzenboek aanmaken waarin je alle prijzen bijhoud. Ik doe dit zelf niet, omdat prijzen te vaak worden aangepast naar mijn idee. Ik maak mijn weekplan wel op basis van de reclamefolders. Welke seizoensgroenten zijn er in de aanbieding en in welke winkel is deze het goedkoopst per kilo. Eten we boerenkool uit de aanbieding dan kun je de klok erop gelijk zetten dat ook de Unox rookworst in de aanbieding is. En die neem ik dan weer niet mee, vaak is huismerk nog altijd goedkoper dan de aanbieding en net zo lekker.

14. Kijk naar de houdbaarheidsdatum

Let eens op de houdbaarheidsdatum. Zit deze tegen de datum aan dan krijg je in bepaalde winkels als snel 35 tot 50% korting. Veel van deze producten zijn best nog wel een paar dagen te gebruiken. En invriezen is helemaal geen probleem. Kijk ook eens in de koopjeshoek. Vaak vind je hier producten die een nieuw jasje gaan krijgen. Niets mis met de inhoud van de oude verpakking hoor!

15. Shop na 18:00 uur
Doet jouw supermarkt niet mee aan zondag openstelling dan heb je grote kans dat producten na 18:00 afgeprijsd gaan worden. Ook net voor en na Kerst en Pasen wordt veel in de aanbieding gegooid.

16. Hou je voorraad bij
Een volle voorraadkast met houdbare producten zorgt ervoor dat je niet misgrijpt en niet op een holletje nog eens naar de supermarkt moet. Wellicht kom je dan ook niet in de verleiding voor impulsaankopen. En als je voldoende in huis hebt, kun je wachten met aankopen doen tot het product weer in de aanbieding is.

17. Ga minder vaak shoppen
Probeer max. 2 tot 3 keer in de week naar de supermarkt te gaan. Ten eerste heb je meer tijd voor leukere dingen en zo vermijd je het kopen van onnodige dingen.

18. Kijk je kassabon na
Kijk na het afrekenen nog even je kassabon na. Het kan gebeuren dat kortingen niet zijn doorberekend of dat er toch een te hoge prijs is berekend. Misschien is je emballage bon niet verrekend. Heb je voor een product een hogere prijs betaald dan er op het schap staat, ga dan naar de klantenservice. Het verschil krijg je altijd terug. Ik doe het altijd, zelfs voor een paar cent. Als ik te weinig betaal krijg ik het ook niet mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten