Versier elke dag met een lintje!

dinsdag 1 november 2011

Hier schrik ik heel erg van

Inmiddels kennen we allemaal wel de kunststofbelt die in onze oceanen ronddobbert. Een vreselijk gezicht!
Nu las ik onderstaand artikel en wist dus helemaal niet dat plastic ook door scrubcremes in het water terecht komt, wist zelfs niet dat er plastic in verwerkt wordt. Gelukkig scrub ik met een Marokkaanse scrubsteen van klei, en maak me hier dus niet schuldig aan. Toch zou ik graag weten waar nog meer verborgen plastic in zit...
Consumenten spoelen onbewust miljarden kleine stukjes plastic door het doucheputje. In veel verzorgingsproducten zit namelijk plastic, met name in ‘scrubs’ en ‘peelings’. Deze deeltjes komen in het (zee)milieu terecht wat schadelijk is voor het leven in zee.
Stichting De Noordzee (SDN) roept op tot vervanging van plastic deeltjes in verzorgingsproducten door milieuvriendelijke alternatieve, aldus een persbericht van Stichting de Noordzee. InventarisatieStichting De Noordzee heeft een inventarisatie gedaan naar het voorkomen van plastic deeltjes in verzorgingsproducten, de zogenaamde ‘microplastics’. Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie. Bij het gebruik van deze verzorgingsproducten onder de douche worden de stukjes plastic door het doucheputje gespoeld.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen, aldus de stichting. VoedselWereldwijd worden verzorgingsproducten met plastics door miljoenen mensen gebruikt. De kleine plastic deeltjes die in zee terechtkomen worden door dieren aangezien voor voedsel. Zo lijkt het op plankton, dat gegeten wordt door onder meer vissen en schelpdieren. Plastic heeft de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt.
Aangeschreven producenten reageren beperkt en zeggen dat het de ‘verantwoordelijkheid is van de consument’. De consument weet, volgens stichting De Noordzee, echter niet dat de ingrediĆ«nten polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleen terephtalaat (PET) in verzorgingsproducten, in werkelijkheid plastics zijn. Daarom start Stichting De Noordzee een petitie: ‘Ik scrub plasticvrij!’ Op http://www.noordzee.nl/ kan je de petitie tekenen.
Bron: Stichting de Noordzee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten